Читати про Ноти ароматів на сайті perfumer.ua
Мінімальне замовлення - 2500 грн

Ноти ароматів

06 апреля 2016
Ноти ароматів
#Статті

Ноти ароматів

ЦИТРУСОВІ

Цитруси найчастіше входять у верхні ноти композицій, вносячи в них свіжість і соковитість. Їх запах покращує настрій, "підсвічує" аромат, роблячи його більш легким, повітряним й чистим. Багато з них використовуються в парфумерії так само давно, як і деякі дорогоцінні смоли. Порівняно новими парфумерними інгредієнтами є помело, грейпфрут, юзу і хассаку. Ароматне масло отримують шляхом вичавлювання, головним чином, холодного, - шкірки плодів. Цитруси становлять прекрасну компанію квітам і фруктам, розбавляючи їх солодкість або "густоту".

Померанець (Гіркий апельсин) – один з найбільш популярних ароматичних компонентів в сучасній парфумерній промисловості. Його вишуканий і свіжий аромат декілька гостріше і ефектніше, ніж у апельсина солодкого, а за тонізуючим і бадьорливим впливом на нервову систему та організм в цілому, він не має собі рівних. З його листя виготовляють ароматичне масло птітгрейн (петітгрейн), а з квітів - неролі.

Лайм - входить до складу більшості свіжих ароматів. Завдяки своєму кисло-свіжому запаху надає відчуття свіжості.

Бергамот - це гібрид особливого сорту апельсину і лимону. Масло бергамоту має запашний солодкуватий аромат, його найчастіше використовують у початкових нотах. Бергамот надає парфюму особливий свіжий колорит, ніжну і спокусливу гірчинку.

Апельсин - як правило, звучить на початку композицій, надаючи їм свіжість і чуттєвість. Запах апельсину можна охарактеризувати як трохи солодкуватий, освіжаючий, фруктовий з квітковим колоритом і легкою вишуканою гірчинкою.


ФРУКТИ ТА ОВОЧІ

Фруктові ноти, крім цитрусів, які формують свою власну ароматну групу, стали надзвичайно популярні в кінці минулого століття і їх популярність все ще набирає обертів. Овочі не такі часті в парфумерії, але зустрічаються, в основному, в якості досліду, наприклад, нота огірка (свіжість) або насіння моркви (пудровий косметичний аромат). Фруктові та овочеві ноти, найчастіше, не піддаються дистиляції через великий вміст води і незначний - ароматних речовин. Тому їх аромат реконструюють за допомогою синтетичних інгредієнтів. З горіхів найвідомішим інгредієнтом можна назвати мигдаль.

Вишня –її аромат має особливу глибину, солодкість, бархатистість, і при цьому - характерну терпкість. Це безперечно, жіночий аромат, тому його практично не зустрінеш в чоловічих композиціях, і дуже рідко - в композиціях категорії унісекс.

Виноград – використовується в парфумерії у вигляді екстракту, який має яскраво виражений аромат винограду з усіма його відтінками і використовується парфумерами для створення розкішних парфумів, які можна з упевненістю назвати квінтесенцією престижу, спокуси, ніжності і чуттєвості.

Кокос - аромат цього плоду має екзотичний і солодкий відтінок, що викликає стійкі асоціації з райською насолодою. Насичений, вершково-солодкий аромат кокосу - не зовсім традиційний компонент для парфумерії, проте використовується при створенні «смачних» ароматів, а також у вечірніх або строгих ароматах, додаючи їм дуже теплий і чуттєвий нюанс.

Чорна смородина– має найбільш інтенсивний аромат серед всіх сортів смородини, причому пахнуть не тільки ягоди, а й листя, і стебла. Її насичений, густий і дуже впізнаваний аромат має вечірній, пристрасний відтінок, найчастіше застосовується в орієнтальних ароматах та у вечірніх парфумах.


КВІТИ

Квіти - дуже очевидна для парфумерії категорія. Квіткові аромати багаті на нюанси: від фруктового, бананового відтінку іланг-ілангу, п'янкої троянди та пудрового мигдального відтінку геліотропу - до камфорної, анімалістичної ноти свіжої туберози. Від абрикосового фруктового османтусу - до цитрусових нюансів магнолії та складної карамельно-трав'яної лаванди. Різноманітність квіткових запахів надихає не тільки бджіл, а й людей. Квіткові аромати – найчастіші інгредієнти парфумерних композицій, вони вносять романтичне, жіночне звучання, розбавляють "тяжкість і густоту" східних смол, хоча одним словом описати їх вклад складно.

Бузок - пізнаваний і п'янкий, терпкий, злегка гіркуватий і непередбачуваний аромат бузку знайомий кожному, його неможливо сплутати ні з яким іншим, він асоціюється з сонячними травневими днями, коли весна поступається своїми правами жаркому літу.

Мімоза - відрізняється незвичайним, не зовсім квітковим, терпкуватим ароматом, чим успішно користуються парфумери, створюючи духи з весняним або яскравим літнім настроєм.

Магнолія - є деревом, яке під час цвітіння вкривається розкішними квітами, зазвичай білого, червоного або лілового кольору. У період цвітіння воно являє собою мальовничу картину і випромінює хвилюючий, п'янкий аромат.

Іланг-іланг –в перекладі означає «Квітка Квіток», має запах з глибоким і багатим, насиченим характером, унікальним чином поєднуючи в собі аромат орхідеї, гарденії, жасмину і неролі.


БІЛІ КВІТИ

Білі квіти - це велика підгрупа квіткових нот. Її виділили взявши до уваги значущість і популярність білих квітів в парфумерії. Деякі небілі в природі квіти відносяться до білих квітів за своїм "ароматним профілем", який можна описати як солодкий, наркотичний, жіночний, дуже насичений, іноді важкий, анімалістичний.

Жасмін– він вважається королем квітів, конкуруючи за популярністю тільки з трояндою. Його аромат сухої і одночасно солодкий, з ледве помітними, вишуканими фруктовими нотками. Аромат дуже низький, густий, медово-квітковий, бальзамічно-амбровий. Жасмін має здатність пом'якшувати будь-які різкі ароматичні ноти.

Апельсиновий цвіт (флердоранж)–витончений, чистий і свіжий аромат флердоранжу чимось схожий на аромат жасмину, але з більш медовими і терпкими відтінками. Найчастіше використовується в орієнтальних композиціях, але так само красиво звучить і в квіткових ароматах і вигідно підкреслює фруктові акценти.

Лілія–її аромат прекрасний і чистий, але в той же час сповнений чуттєвості і величі. У парфумерії ноти лілії використовують в різноманітних ароматах - східних, квіткових і пряних композиціях для надання характерної ніжності і жіночності, витонченості і величності. Вона є одним з головних квіткових компонентів класичної та сучасної парфумерії.

Конвалія – його аромат тонкий і м'який, він нерозривно пов'язаний з ароматом весни, що настала. Парфумери досі не можуть отримати натуральний аромат конвалії через неймовірно малий вміст ефірної олії в крихітному дзвіночку, тому використовують штучні аромати, ідентичні запаху конвалії.


ЗЕЛЕНІ

Під "трав'яними" ароматами ми розуміємо запах листя і свіжоскошеної трави, а також деяких овочів, таких як огірок. До фужерних нот можна віднести великий клас інгредієнтів різного походження - квіти (лаванду), плоди кущів (ялівець), різноманітні трави (шавлія, розмарин). Їх поєднання між собою та з іншими компонентами дають ефект таємничого зеленого вологого, іноді темного іноді сонячного, лісу, тому їх і називають фужерами, що в перекладі в французької означає "папороть".

Базилік - має яскравий і багатогранний запах, що схожий на суміш ароматів запашного перцю, чаю, гвоздики, м'яти і лаврового листа. Масло базиліку ідеально поєднується з маслом мускатної шавлії, дубового моху, бергамоту, лайма, герані і з багатьма іншими зеленими тонами.

Полин – має специфічний пряний і гіркуватий аромат, що дозволяє при додаванні її ефірного масла отримувати парфуми зі своєрідним колоритом. Найчастіше полин зустрічається в чоловічих ароматах.

Вербена – відноситься одночасно і до трав'яних нот, і до цитрусових, т.к. має цитрусовий аромат. Її чудові ноти додають в найпрестижніші композиції, що зачаровують і приваблюють і найчастіше вона зустрічається в нотах серця.


ПРЯНОЩІ

Прянощі часто входять у склад парфумерних композицій, їх аромат найчастіше схожий з їх смаком. Багато з них давно увійшли в наш щоденний раціон - перець, лавровий лист, гвоздика, коріандр, кориця. Інші - більш рідкісні, такі як шафран, тамаринд, імбир. Всі спеції або прянощі можна розділити на дві великі категорії - теплі (пекучі, такі як червоний перець, кориця) і холодні (чорний перець, імбир, аніс), які хоч і "пекуть", але залишають холодний освіжаючий післясмак.

Боби Тонка - це плоди рослини під назвою Диптерикс запашний, що росте в тропіках. Вони мають сильний яскравий аромат і ванільно-карамельним колорит. Аромат бобів багатогранний, складний, солодкий і теплий. У ньому вгадуються відтінки чорносливу, карамелі, ванілі, свіжого сіна.

Ваніль– використовується у вигляді масла, що має солодкий бальзамічний запах. Він виключно ніжний, запашний, злегка приторний з спокусливим квітковим шлейфом. Аромат ванілі має велику стійкість, він здатний довго кружляти в повітрі, створюючи досить приємну атмосферу.

Перець– він є справжньою окрасою яскравих елітних композицій, популярний у кулінарів і парфумерів через свій гострий оригінальний запах, здатний підкреслити переваги блюд і парфумів.


СОЛОДКІ

Ця апетитна група парфумерних нот з'явилася наприкінці 1990-х - у 2000-і роки всередині групи східних нот і, завдяки своїй популярності та все новим гурманським винаходам парфумерів, - виділилася в окрему велику групу. Гурманські ноти вносять в композицію відчуття комфорту, фізичної задоволеності, ейфорії, елемент гри,
іноді цілком відвертої, і загалом цілком порівняні з анімалістичними нотами, оскільки апелюють до виражених фізичних інстинктів, які вимагають задоволення.

Марципан – це густа суміш, приготовлена з цукрового сиропу і перетертого мигдалю. Аромат марципану використовується в парфумерії в гурманських парфюмах і завдяки запаху мигдалю та цукрової пудри в них відчувається солодкість.

Шоколад – має незабутній гіркувато-солодкий огортаючий аромат. У парфумах чистий запах шоколаду швидко починає набридати, в силу цього, фахівці навчилися відтіняти його іншими компонентами - шоколад стає частиною цілісної композиції і звучить в ній ніжно і витончено.

Бісквіт - особливий, неповторний теплий і «домашній» запах цього кондитерського виробу додає саме поєднання трьох інгредієнтів: борошна, збитих яєць і цукру, які зазнали теплову обробку, іноді - з додаванням ванілі.

Праліне - десертний інгредієнт, який складається з порошку меленого мигдалю обсмаженого разом з цукром. Його запах чимось схожий із запахом ванільної пудри. Злегка солодкуватий, пряний і неймовірно ніжний.


ДЕРЕВА ТА МХИ

Деревинні ноти - справжній скарб, в основному, вони використовуються в базових, рідше середніх нотах. Деревинні ноти можуть бути дуже різними - теплими, "гладкими," земляними, "шершавими," металевими, молочними, пухнастими і навіть солодкими. Деякі з них "непомітно" тримають ноти квіткових і навіть найлегших цитрусових композицій, інші впливають на характер всієї мелодії аромату. Мохи з їх темним, земляним, зеленим запахом лісу теж логічно віднести до деревної категорії ароматів. Вони незамінні в шипрах і багатьох фужерах.

Ветівер– це запашний корінь трави ветиверії, незамінний у створенні ароматів із суто чоловічим характером і нотами шкіри. Його аромат можна охарактеризувати як теплий, насичений, глибокий, з тонкою вишуканою гірчинкою і мотивами висушеного сонцем дерева і розігрітої землі.

Сандал (сандалове дерево) – його аромат солодкий, деревинний, ненав'язливий, екзотичний, відрізняється бальзамним туманно-мускусним тоном, на шкірі стає більш вираженим і тримається на диво довго. В даний час в парфумерії замінюється більш дешевими синтетичними ароматизаторами, за винятком деяких арабських духів.

Кедр – має насичений деревно-квітковий тон, а також солодкі і камфорні відтінки. Використовується для створення парфумів як самостійний компонент, що надає аромату глибину і яскравість звучання, теплий деревинний колорит, а також як фіксатор.

Верес– в парфумерії використовується масло вересу, що випромінює незвичайно теплий орієнтальний квітковий аромат. Вважається, що верес заспокоює пристрасті, а масло вересу ще називають маслом безтурботності.


СМОЛИ І БАЛЬЗАМИ

Смоли і бальзами є одними з найбільш древніх парфумерних матеріалів, вони складають важливу частину східних ароматів. Їх можна розділити на м'які бальзамні і пудрові аромати, куди ми відносимо ваніль, бензоїн, перуанський бальзам. Вони мають м'який делікатний солодкуватий аромат і прикрашають квіткові східні витвори. Смоли і ладани мають більш сильний і густий аромат, до них можна віднести такі матеріали, як олібанум, мірра, стіракс.

Ладан - має бальзамний, свіжий, фруктовий, трохи солодкувато-пряний і протяжливо смолистий аромат. Композиції, в яких присутні ноти ладану - це букети з глибоким і навіть обволікаючим запахом, який схожий в якоюсь мірою з пахощами пустелі або Сходу.

Бензоїн – ця специфічна смолиста речовина, яку отримують з дерев, що ростуть в тропіках. Чистий бензоїн є ароматною деревинною смолою. Його можна зустріти у великій кількості парфумерних композіцій, найчастіше - в орієнтальних букетах, оскільки він має характерний смолистий, густий і теплий аромат, надаючи ароматам Сходу традиційну для них густоту, глибину і чуттєвість.

Альдегіди - це хімічні речовини, в чистому вигляді нагадують запах згірклого вершкового масла, але варто їх розбавити, як вони починають звучати по-іншому, набуваючи легкий аромат квіткової свіжості. Дивовижна риса альдегідів - підлаштовуватися під природний запах шкіри, посилюючи провідні ноти всієї парфумерної композиції.Були винайдені при розробці аромату Chanel№5, що поклав початок альдегідним ароматам.

АНІМАЛІСТИЧНІ НОТИ

Термін анімалістичний застосовується до натуральних і синтетичних інгредієнтів, їх основною характеристикою є нюховий заклик до нашої природи. Традиційно джерелами мускусу, кастореуму, ціветти, сірої амбри і ін. є тварини, багато з яких безжального знищувалися. Однак, зараз мускус та інші анімалістичні аромати люди навчилися одержувати в лабораторії. Існує велика кількість амбрових, мускусних ароматів і їх поєднань, створених синтетичним шляхом.

Білий мускус–синтетично виведений мускус, який став одним з найбільш популярних компонентів парфумерії. Він має унікальну властивість об'єднувати всі ноти композиції між собою, пов'язуючи їх в єдину збалансовану і гармонійну "картину аромату". Крім того, мускус здатний додати аромату чуттєвість і теплоту, а також використовується як фіксатор.

Амбра - тверда, пальна воскоподібна речовина, що утворюється в шлунковому тракті кашалотів. Використовується в парфумерії, як фіксатор. Викликає відчуття тепла на підсвідомому рівні.

Бджолиний віск – його аромат має тонкий анімалістичний запах, глибокий, теплий, з яскраво вираженими медовими нотками. В парфумерних композиціях прекрасно відтіняє амброві ноти,що мерехтять золотом. Як правило, віск призначений для ноти серця і для бази ароматів.


НАПОЇ

Аромат напоїв часто включається до складу ароматних композицій для отримання певного ефекту, найчастіше, для відтворення зазначеного напою, наприклад, рома, горілки, Піна Колади, кока-коли, шампанського. Ці аромати, створені складенням різних інгредієнтів і створюються в лабораторії.

Віскі - аромат дуже тонкий і вишуканий, з нотами ячменю, торфу, дубовим і алкогольним відтінком, вносить в парфум особливий колорит. Це і переливи нічних вогнів, і святкова атмосфера, і пристрасність, і насиченість, і мотиви оксамитової осені і веселої весни.

Кава - один з найбільш впізнаваних і улюблених серед всіх запахів. Підбадьорливий, пробуджуючий і в той самий час заспокійливий, тонізуючий, цей аромат є одним з найпопулярніших серед всіх гурманських нот, його охоче використовують парфумери при створенні орієнтальних, пряних, гурманських, деревинних композицій, а також поєднують з квітковими, фруктовими та іншими нотами.

Абсент- богемний і творчий характер абсенту знайшов відображення в парфумерії. Основна нота абсенту - полин в поєднанні з іншими травами була запозичена з композиції спиртного напою в багато парфумерних композицій.

Зелений чай–має яскраво виражений, дивовижно освіжаючий аромат, користується популярністю у парфумерів за його чудову свіжість, яку він дарує будь-якій парфумерній композиції.

Iнші публікації

Увага! Нові кришки для парфумерії
09.04.2024 Увага! Нові кришки для парфумерії Шановні клієнти, зверніть увагу: з метою запобігання будь-яким можливим непорозумінням – ...
Як підібрати парфуми: правила пошуку на думку експертів
01.03.2024 Як підібрати парфуми: правила пошуку на думку експертів Аромат — не просто запах, а й спосіб розповісти про себе, донести про свій настрій або навіть ...
Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їх альтернативи
19.02.2024 Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їх альтернативи Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їхні альтернативи У світі парфумерії щосезону є ...

Новинки парфумерії вже тут!