Читати про Піраміда аромату на сайті perfumer.ua
Мінімальне замовлення - 2500 грн

Піраміда аромату

16 марта 2016
Піраміда аромату
#Статті

Піраміда аромату

Аромат кожного парфуму має особливість змінюватись і звучати по-різному протягом усього дня. Все це можна легко пояснити тим, що будь-який аромат складається з певної кількості ароматних компонентів. Будь-який аромат має структуру, яка називається «ольфакторного піраміда» або ароматичною пірамідою. Піраміду являє собою тріада так званих нот: верхні або початкові ноти, «серце» аромату або середні ноти і базові або кінцеві ноти, які ще називають «шлейфом». Інакше кажучи, кожен парфум має кілька фаз свого розкриття.


Верхні ноти - Початкові. Їх звучання можна відчути на протязі перших 5-10 хвилин.

Середні ноти - ноти «серця». Розкриваються протягом наступних 10-20 хвилин і звучать від 1,5 до 3-х годин.

Кінцеві ноти - «шлейф». Виявляються разом із середніми нотами і досягають свого піку звучання через 2 години. Для кількох ароматів звучання нот шлейфа може проявлятися до 8 годин.

Початкові ноти створюють перше враження про парфум, вони прелюдія до основної теми аромату. Верхні ноти чутні всього перші кілька хвилин, потім вщухають і дають можливість проявитись серцевим і базовим нотам. Найчастіше початкові ноти поєднують в собі цитрусові, трав'янисті або квіткові акорди. Компоненти, які присутні в початкових нотах аромату, мають високу летючість, тому випаровуються вже через 15 хвилин після їх нанесення.

Відразу ж після початкових нот розкриваються головні ноти аромату - серцеві. Саме тому, цю фазу аромату називають його основною темою. Серцеві ноти насичені глибокими тонами, мають меншу летючість і високу стійкість (близько 3-х годин). Це найдовша фаза, яка показує весь характер аромату. Саме з неї парфумери починають створення свого аромату, нота "серця" основна в кожному ароматі. Середні ноти представлені квітковим, пряним, фруктовим, деревним лейтмотивами.

Третьою і останньою нотою будь-якого аромату вважається кінцева нота або «шлейф», завершальний акорд симфонії аромату. Головною особливістю кінцевих нот є те, що в них входять фіксатори - свого роду закріплювачі, вони утримують силу аромату, збільшують його стійкість. Базова нота парфуму містить в собі речовини з найменшим порогом випаровування - це речовини з дуже низькою летючістю, які тримаються на шкірі набагато довше за інших. Найпоширеніші компоненти в «шлейфі» це: східні прянощі, сандал, кедр, пачулі і амбра.

Всі ці три фази аромату розкриваються поступово і гармонійно, доповнюючи один одного, створюючи при цьому гармонію і єдність.




Iнші публікації

Увага! Нові кришки для парфумерії
09.04.2024 Увага! Нові кришки для парфумерії Шановні клієнти, зверніть увагу: з метою запобігання будь-яким можливим непорозумінням – ...
Як підібрати парфуми: правила пошуку на думку експертів
01.03.2024 Як підібрати парфуми: правила пошуку на думку експертів Аромат — не просто запах, а й спосіб розповісти про себе, донести про свій настрій або навіть ...
Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їх альтернативи
19.02.2024 Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їх альтернативи Аромати бестселлери: найбажаніші парфуми і їхні альтернативи У світі парфумерії щосезону є ...

Новинки парфумерії вже тут!